tiistai 24. huhtikuuta 2012

iPad musiikinopetuksessa - Pianon opiskelua ryhmässä



Mielestäni suuri haaste luokassa on aina se, että kaikki oppilaat saadaan työllistettyä. Kitaroita voi hyvin varustetusta musiikkiluokasta löytyäkin jokaiselle oma, mutta esim. pianoa harvemmin on yksi oppilasta kohden. Tässä kohdassa iPad tuli mukavaksi apuvälineeksi pianonsoiton alkeisopiskeluun.

Piano appseja (ohjelmia) on pilvin pimein App Storessa ilmaiseksi, sekä muutaman kymmenen sentin hinnasta aina muutamaan euroon. Kävin muutaman päivän aikana läpi toistakymmentä piano-ohjelmaa ja minulla oli kaksi kriteeriä ohjelman suhteen:

1. Ohjelmassa pitää pystyä saamaan nuottien nimet näkyviin koskettimistolle
2. B sävel (kirjain) pitää pystyä korvaamaan H sävelellä

Löysin yhden ohjelman, joka täytti nämä molemmat kriteerit: Real Piano HD. Ohjelmassa oli muutama muukin mukava vaihtoehtoinen toiminto, esim. koskettimistoon oli mahdollista nuottien nimien tilalta saada näkyviin halutessaan myös solmisaatiotavut. Miinusta sen sijaan tulee pianosoundista, mutta se oli tässä projektissa sivuseikka.




Testasin kyseistä ohjelmaa 7. lk maahanmuuttajaryhmäni kanssa, joista kukaan ei ollut koskaan soittanut pianoa, eikä tuntenut nuottien nimiä. Harjoittelimme ensin C-duuri asteikkoa alhaalta ylös ja takaisin alas ja luimme sävelten nimet samaan aikaan ääneen. Tämän jälkeen aloimme harjoitella "Tuiki tuiki tähtönen" -kappaletta. Kirjoitin taululle yksinkertaisesti:

CCGGAAG
FFEEDDC
GGFFEED
GGFFEED
CCGGAAG
FFEEDDC

ja näytin koko ajan missä mennään. Kappaleen rytmi on siitä mukavan looginen, että rivin viimeinen sävel on aina "pitkä". Lähes kaikki oppivat kappaleen nopeasti, jonka jälkeen he kävivät kokeilemassa vuorotellen sitä oikealla pianolla: yksi soitti oikeaa pianoa ja muut soittivat samaan aikaan padipianoa. Piano-ohjelman avulla voi helposti myös opetella pianosointuja sointutaulukon mukaan. Jos iPadin kytkee piuhalla videotykkiin ja heijastaa valkotaululle, opettajan käden liikkeet eivät näy kuvassa. Avuksi sain hyvän vinkin koulumme toiselta musiikinopettajalta: iPadin voi laittaa dokumenttikameran (jos luokassa sellainen on) lasille ja näyttää sen avulla ohjelmaa, jolloin oppilaiden saattaa olla helpompi seurata, kun näkevät opettajan kädet.

Mielessä pyörii jo jatko tälle projektille, eli tutustumme todennäköisesti seuraavaksi nuotinkirjoitusohjelmaan nimeltään "Notion". Ajatuksena on soittaa sama kappale ohjelmaan ja tutustua nuotteihin viivastolla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti